ĆURIĆI MEŠANI tri nedelje

850,00rsd , BEZ dostave

Kategorija:

Opis

Curici se uvoze iz Austrije od renomiranog proizvodjaca Putenzucht MIKO Gmbh& CO. KG,a odgajaju se na  zivinarskoj farmi u selu Glibovac, opstina Smederevska Palanka koja se prostire na 65 000 kvadratnih metara. Po isteku karantina, koji traje 21 dan, pocinje se sa distribucijom na druge farme i maloprodajne objekte, koji curice prodaju individualnim proizvodjacima. Prodaju se sa navrsene 3,4,5… nedelja, a deo se tovi do tezine po zahtevu kupaca. Za ishranu se koristi hrana od registrovanih proizvodjaca stocne hrane po recepturi proizvodjaca curica, sto garantuje maximalan prirast.

Preporuka je da se u ishrani ćurki koristi peletirana hrana, s tim da je veličina peleta i sadržaj hranjivih materija prilagođen uzrastu. U prvim danima neophodna je ishrana visoko kvalitetnom hranom. Nakon osetljivog perioda, posle „bobanja“ ćurići se mogu puštati u ispuste, što u zavisnosti od veličine i kvaliteta ispusta pojeftinjuje ishranu. U ishrani se koristi 4 do 5 smeša različitog sadržaja hranjivih materija. U prve 4 sedmice u ishrani ćurki koriste se smeše sa 28% proteina, sedeće 4 sedmice koriste se smeše sa 24% proteina, zatim se prelazi na smeše sa 20%, a od 14. sedmice do kraja tova koriste se smeše sa 16% proteina. Dužina tova i utrošak hrane su različiti, što zavisi od željene telesne mase na kraju tova i načina gajenja.Dovoljna količina svežeg vazduha, pravilna osvetljenost i temperatura objekta preduslovi su uspeha u ovoj proizvodnji. Temperatura u prvoj sedmici u zoni kretanja treba da je 35-38 C. Od druge sedmice života temperatura se postepeno smanjuje za oko 3oC sedmično, do vrednosti od 20 do 21 C, kada se obično prestaje sa dogrevanjem.

Smeštaj:Uspešan uzgoj zavisi i od uslova smeštaja. Neophodno je obezbediti dovoljno podnog prostora, prostora na hranilicama i pojilicama. Do četvrte sedmice starosti može se smestiti 12 ćurića na 1 m2. U nastavku tova u intenzivnom uzgoju može doći maksimalno 34 kg žive mase po kvadratu, a u ekstenzivnom i poluintenzivnom 25 kg. U prenaseljenim objektima slabiji su prirasti, pojavljuje se kanibalizam, gubici su povećani.Za prostirku se koristi piljevina mekog drveta, slama ili neki drugi materijal koji dobro upija vlagu. Ispust, ukoliko je moguće, treba urediti na zemljištu sa peskovitom ili krečnjačkom podlogom. Ćurke u ispustu treba da se osećaju sigurno, dakle da imaju zaštitu od vremenskih neprilika (jakog sunca, vjetra, kiše) i predatora.