Zemljani Lonac 13 L.

3.649,00рсд + cena dostave

POGODAN ZA KUVANJE NA RINGLI ŠPORETA,PLINU i ŽARU

Категорија:

Опис

Zemljani lonac, lepotan širokih bokova pravi je čuvar kulinarskog blaga. Svadbarski kupus i  bosanski lonac ne mogu se zamisliti bez zemljanog lonca, ali ne mogu mu odoleti ni gulaš i pasulj.

Zajedničko za sva ova tradicionalna jela je kvalitetan izbor namirnica i lagano krčkanje koje će omekšati svaki komad mesa i pretvoriti ga u neodoljiv zalogaj.

Zemljani lonac je posuda zaobljenih stranica i ravnog dna. Gornji deo posude je dodatno sužen, a sa obe strane se nalaze ručke za prihvatanje. Širi srednji i uži gornji deo pomažu stvaranje strujanja u loncu. Poklopac zemljanog lonca ima zaobljen oblik kako bi se na njemu bolje prikupljala kondenzovana isparenja oslobođena tokom kuvanja. Na poklopcu se nalaze i otvori za izlaz pare koji sprečavaju da provrela tečnost pokipi iz lonca.

Naš lonac može se koristiti za pripremu hrane u rernama električnih i šporeta na drva, na ringlama, plinskim gorionicima kao i pored vatre. Pročitajte kako prvi put koristiti zemljani lonac i naše uputstvo za korišćenje zemljanog lonca.

Kao i sva naša grnčarija i zemljani lonac je ručni rad grnčara iz Zlakuse. Tradicionalnim načinom izrade koji se ne menja vekovima, mešanjem gline i mlevenog kamena grnčari iz Zlakuse izrađuju zemljane lonce za pripremu najukusnijih specijaliteta domaće kuhinje.

Priprema grnčarije za prvu upotrebu

Sva naša grnčarija izrađena je od mešavine gline i mlevenog kamena kalcita. Glina je materijal koji odlikuje velika poroznost zbog koje upija tečnosti. Da biste je nesmetano koristili za kuvanje hrane poželjna je priprema glinene posude za prvu upotrebu. Bilo da pripremate tek kupljen zemljani lonac za prvu upotrebu ili je u pitanju priprema sača za prvu upotrebu nakon što ste ga dobili na poklon postupak sa svim zemljanim posuđem je isti.

Vaše zemljano posuđe isperite od prašine čistom toplom vodom bez upotrebe deterdženata. Koristite potpuno nov sunđer koji nije prethodno upotrebljavan. Namenite ovaj sunđer isključivo za održavanje vašeg zemljanog posuđa kako ne biste došli u situaciju da ga natopite deterdžentom ili nekim drugim veštačkim sredstvom za pranje.

Kada ste oprali vaš zemljani sud ostavite ga par sati da se prirodnim putem prosuši, a zatim sve unutrašnje stranice (suda i poklopca) namažite tankim slojem svinjske masti. Mast dobro utrljajte tako da se površina posude natopi masnoćom i promeni boju (potamni), a sav višak masti pokupite ubrusom. Ukoliko niste ljubitelj masti zamenite je nekim od biljnih ulja.

Nakon što ste namazali – namastili sud ubacite ga u hladnu rernu vašeg šporeta jer zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene. Temperaturu rerne postepeno podižite tako što ćete je podesiti na 150 stepeni, a kada se zagreje na tu temperaturu podignite je na 250 stepeni. Kada se rerna zagreje na 250 stepeni pecite sud sat vremena. Nakon toga ugasite rernu i sačekajte da se sve prirodnim putem ohladi. Operite sud samo vrućom vodom i čistim sunđerom.

Ukoliko ste sve uradili kako smo opisali primetićete da sud više ne upija vodu kao ranije već se ona sliva sa njegovih površina. Pravilnom pripremom zemljanog posuđa za prvu upotrebu stvorili ste na njemu blagu impregnaciju – tanak sloj koji će smanjiti upijanje tečnosti.

Priprema hrane u zemljanom posuđu

Priprema hrane u zemljanom posuđu stara je gotovo koliko i samo čovečanstvo. Ono što je očuvalo tradiciju izrade grnčarije kroz sve ove milenijume je njen kvalitet i poseban ukus hrane koja se u njoj sprema.

Nekom će se učiniti da je u doba inox i posuđa presvučenog svemirskim materijalima priprema hrane u zemljanom posuđu previše retro, ali taj se verovatno nije sreo sa nezaboravnim ukusima teletine ispod sačakiselog kupusa iz zemljanog lonca ili posnog prebranca u đuvečari.

Nekada se zemljano posuđe koristilo isključivo na ognjištima, ali danas u vreme električnih šporeta postoje prilagođeni oblici i veličine grnčarije pogodne za upotrebu u savremenim kućnim uslovima. Ova grnčarija je savremena samo po svojoj prilagođenoj veličini i obliku, ali se njen sastav i način ručne izrade nisu promenili. Grnčarija se u Zlakusi izrađuje na isti način kao i pre skoro četiri veka.

Načini pripreme hrane u zemljanom posuđu

Najbitnija stvar koju morate da upamtite je da grnčarija ne trpi nagle temperaturne promene!  Ukoliko se temperatura zemljanog posuđa naglo promeni može doći do pucanja zbog čega se prilikom pripreme hrane temperatura mora povećavati postepeno.

Bilo da pripremate hranu u rerni, na ringli, plinskom šporetu ili pored vatre upamtite da ne smete izložiti hladnu posudu velikoj temperaturnoj razlici.

  • Zemljanu posudu pre upotrebe možete naliti vodom na 15 minuta kako bi primila određenu količinu vlage koja će se tokom zagrevanja oslobađati u vidu pare.
  • Nikada ne sipajte vrelu vodu ili druge tečnosti u hladnu zemljanu posudu.
  • Unutrašnjost vaše zemljane posude namažite svinjskom mašću ili uljem, poređajte u nju začinjeno meso i povrće, a zatim postepeno zagrevajte posudu.
  • Za prihvatanje vrućeg zemljanog posuđa koristite zaštitne rukavice za visoku temperaturu!
  • Zagrejano zemljano posuđe nemojte odlagati na hladne i mokre površine poput granita i keramičkih pločica već za to koristite drvene daske ili podmetače za vruće posuđe.

Kuvanje na ringli električnog šporeta

Bez obzira da li posedujete električni šporet sa običnim ringlama ili ravnom pločom ringla mora biti veća od dna vašeg zemljanog lonca ili šerpe kako bi se na celu posudu prenosila ravnomerna temperatura. Ringla mora biti hladna, a nakon što ste na nju stavili posudu postepeno je zagrevajte. Ukoliko je ringla vašeg šporeta manja od dna posude možete na nju staviti metalnu ploču veće širine koja će ravnomerno rasporediti temperaturu na dno.

Ukoliko koristite zemljano posuđe na šporetu sa ravnom pločom pažljivo spuštajte posudu na ringlu, nemojte ga klizati i okretati na njoj. Oštre površine dna zemljanog posuđa mogu ogrebati glatku staklenu površinu ringle zbog čega preporučujemo upotrebu metalne ploče između ringle i posude. Ploča mora biti veće površine od dna posude.

Zemljano posuđe se ne može koristiti na šporetima sa indukcionim ringlama jer je za stvaranje indukcije potrebno isključivo metalno posuđe. Za indukcione ringle neophodna je upotreba ravne metalne ploče koja će stvarati indukciju i prenositi toplotu na posudu. Metalna ploča mora biti šira od površine dna zemljane posude.

Kuvanje i pečenje u rerni električnog ili šporeta na drva

Vaš zemljani sačlonac ili pekač ubacite u hladnu rernu električnog šporeta, a zatim je postepeno zagrevajte do željene temperature. U zavisnosti od visine vaše zemljane posude podesite visinu metalne rešetke kako bi temperatura ravnomerno kružila oko posude.

Ukoliko koristite šporet na drva za pripremu hrane u zemljanom posuđu pre svega otvorite vrata da se rerna ohladi, zatim posudu postavite na vrata rerne da se blago zagreje i nakon toga ubacite je u rernu. Sačekajte još neko vreme da se vaša zemljana posuda ugreje, tada možete zatvoriti vrata rerne i nastaviti sa loženjem šporeta i pripremom hrane.

Kuvanje na plinskom šporetu

Ne preporučuje se izlaganje zemljane posude direktnom plamenu zbog čega se za kuvanje na plinskom šporetu savetuje upotreba metalne ploče koja će ravnomerno prenositi temperaturu plamena na dno posude. Metalna ploča mora biti veća od dna posude i debljine barem 3-4 milimetra. Ne koristite najjači intezitet plamena na plinskom gorioniku već nakon zagrevanja posude na slabom plamenu podesite srednju jačinu.

Upotreba zemljanog posuđa na žaru

Ukoliko imate mogućnost da pripremate hranu u zemljanom posuđu na tradicionalan – izvorni način pored vatre vaše zemljano posuđe nemojte spuštati direktno na žar niti smete dozvoliti da vatra dodiruje posudu. Založite vatru, kada se stvori žar razgrnite ga i postavite u sredinu zemljanu posudu tako da žar bude udaljen trideset centimetara. Zatim postepeno kako se posuda zagreva približavajte žar.

Možete napraviti i postolje za vaš sač ili zemljani lonac ispod kojeg možete ubaciti žar, ali nema potrebe da zemljanu posudu potpuno zatrpavate žarom, ona ravnomerno prenosi temperaturu, a poenta grnčarije je u laganoj pripremi hrane, uživajte sa društvom dok iščekujete svoj specijalitet.

Ukoliko koristite zemljani sač u furuni ili zidanoj pećnici otvorite vrata i sač postavite na ulaz dok se ne ugreje, a zatim ga možete gurnuti u unutrašnjost i zatvoriti vrata.

Kod spremanja hrane na specijalizovanim roštiljima kod kojih je podloga od šamota ili sličnih materijala koji zadržavaju toplotu sač je potrebno prethodno zagrejati ili ga postavite na hladan šamot, a zatim oko njega založite vatru ili pospite žar.

Održavanje grnčarije

Održavanje grnčarije na pravilan način omogućiće Vam da dugo uživate u njenim blagodetima. Nakon svake upotrebe vaše zemljano posuđe operite isključivo vrućom vodom bez dodataka deterdženata za pranje. Za pranje koristite sunđer koji ste namenili samo za zemljano posuđe kako ga ne biste koristili sa tečnim deterdžentima. Ukoliko se desi da vam hrana zagori možete je ostaviti potopljenu vodom da omekša, a zatim je odstranite sa dna grubom četkom i posudu operite vrućom vodom.

Za pranje grnčarije umesto deterdženata možete koristiti prirodna sredstva poput sode bikarbone. Nakvasite unutrašnjost posude vodom i potom pospite kašikom sode bikarbone. Istrljajte posudu čistim sunđerom i dobro isperite vodom.

Ne perite vašu neglaziranu grnčariju u mašini za pranje sudova jer ćete je natopiti deterdžentom!

Nakon što ste je oprali grnčariju obavezno dobro osušite na vazduhu tako što ćete je odložiti okrenutu na kuhinjsku krpu ili ubrus. Sušenje grnčarije možete obaviti i u rerni na nižoj temperaturi.

Naša je preporuka da svoje zemljane posude čuvate otvorene, na suvom i provetrenom mestu.

Pravilna upotreba zemljanog posuđa – rezime

  • Zbog poroznosti gline poželjno je da se svaka zemljana posuda pripremi za prvu upotrebu;
  • Ne koristite veštačka sredstva za održavanje;
  • Zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene, obavezno ga postepeno zagrevajte;

Pružite svojoj grnčariji ljubav i ona će Vam višestruko uzvratiti

Zemlja porekla- Srbija