Земљани Лонац 20 Л.

5.399,00рсд + cena dostave

POGODAN ZA KUVANJE NA RINGLI ŠPORETA,PLINU i ŽARU.

 

Категорија:

Опис

Земљани лонац, лепотан широких бокова прави је чувар кулинарског блага. Свадбарски купус и  босански лонац не могу се замислити без земљаног лонца, али не могу му одолети ни гулаш и пасуљ.

Заједничко за сва ова традиционална јела је квалитетан избор намирница и лагано крчкање које ће омекшати сваки комад меса и претворити га у неодољив залогај.

Земљани лонац је посуда заобљених страница и равног дна. Горњи део посуде је додатно сужен, а са обе стране се налазе ручке за прихватање. Шири средњи и ужи горњи део помажу стварање струјања у лонцу. Поклопац земљаног лонца има заобљен облик како би се на њему боље прикупљала кондензована испарења ослобођена током кувања. На поклопцу се налазе и отвори за излаз паре који спречавају да проврела течност покипи из лонца.

Наш лонац може се користити за припрему хране у рернама електричних и шпорета на дрва, на ринглама, плинским горионицима као и поред ватре. Прочитајте како први пут користити земљани лонац и наше упутство за коришћење земљаног лонца.

Као и сва наша грнчарија и земљани лонац је ручни рад грнчара из Злакусе. Традиционалним начином израде који се не мења вековима, мешањем глине и млевеног камена грнчари из Злакусе израђују земљане лонце за припрему најукуснијих специјалитета домаће кухиње.

Припрема грнчарије за прву употребу

Сва наша грнчарија израђена је од мешавине глине и млевеног камена калцита. Глина је материјал који одликује велика порозност због које упија течности. Да бисте је несметано користили за кување хране пожељна је припрема глинене посуде за прву употребу. Било да припремате тек купљен земљани лонац за прву употребу или је у питању припрема сача за прву употребу након што сте га добили на поклон поступак са свим земљаним посуђем је исти.

Ваше земљано посуђе исперите од прашине чистом топлом водом без употребе детерџената. Користите потпуно нов сунђер који није претходно употребљаван. Намените овај сунђер искључиво за одржавање вашег земљаног посуђа како не бисте дошли у ситуацију да га натопите детерџентом или неким другим вештачким средством за прање.

Када сте опрали ваш земљани суд оставите га пар сати да се природним путем просуши, а затим све унутрашње странице (суда и поклопца) намажите танким слојем свињске масти. Маст добро утрљајте тако да се површина посуде натопи масноћом и промени боју (потамни), а сав вишак масти покупите убрусом. Уколико нисте љубитељ масти замените је неким од биљних уља.

Након што сте намазали – намастили суд убаците га у хладну рерну вашег шпорета јер земљано посуђе не трпи нагле температурне промене. Температуру рерне постепено подижите тако што ћете је подесити на 150 степени, а када се загреје на ту температуру подигните је на 250 степени. Када се рерна загреје на 250 степени пеците суд сат времена. Након тога угасите рерну и сачекајте да се све природним путем охлади. Оперите суд само врућом водом и чистим сунђером.

Уколико сте све урадили како смо описали приметићете да суд више не упија воду као раније већ се она слива са његових површина. Правилном припремом земљаног посуђа за прву употребу створили сте на њему благу импрегнацију – танак слој који ће смањити упијање течности.

Припрема хране у земљаном посуђу

Припрема хране у земљаном посуђу стара је готово колико и само човечанство. Оно што је очувало традицију израде грнчарије кроз све ове миленијуме је њен квалитет и посебан укус хране која се у њој спрема.

Неком ће се учинити да је у доба иноx и посуђа пресвученог свемирским материјалима припрема хране у земљаном посуђу превише ретро, али тај се вероватно није срео са незаборавним укусима телетине испод сачакиселог купуса из земљаног лонца или посног пребранца у ђувечари.

Некада се земљано посуђе користило искључиво на огњиштима, али данас у време електричних шпорета постоје прилагођени облици и величине грнчарије погодне за употребу у савременим кућним условима. Ова грнчарија је савремена само по својој прилагођеној величини и облику, али се њен састав и начин ручне израде нису променили. Грнчарија се у Злакуси израђује на исти начин као и пре скоро четири века.

Начини припреме хране у земљаном посуђу

Најбитнија ствар коју морате да упамтите је да грнчарија не трпи нагле температурне промене!  Уколико се температура земљаног посуђа нагло промени може доћи до пуцања због чега се приликом припреме хране температура мора повећавати постепено.

Било да припремате храну у рерни, на рингли, плинском шпорету или поред ватре упамтите да не смете изложити хладну посуду великој температурној разлици.

  • Земљану посуду пре употребе можете налити водом на 15 минута како би примила одређену количину влаге која ће се током загревања ослобађати у виду паре.
  • Никада не сипајте врелу воду или друге течности у хладну земљану посуду.
  • Унутрашњост ваше земљане посуде намажите свињском машћу или уљем, поређајте у њу зачињено месо и поврће, а затим постепено загревајте посуду.
  • За прихватање врућег земљаног посуђа користите заштитне рукавице за високу температуру!
  • Загрејано земљано посуђе немојте одлагати на хладне и мокре површине попут гранита и керамичких плочица већ за то користите дрвене даске или подметаче за вруће посуђе.

Кување на рингли електричног шпорета

Без обзира да ли поседујете електрични шпорет са обичним ринглама или равном плочом рингла мора бити већа од дна вашег земљаног лонца или шерпе како би се на целу посуду преносила равномерна температура. Рингла мора бити хладна, а након што сте на њу ставили посуду постепено је загревајте. Уколико је рингла вашег шпорета мања од дна посуде можете на њу ставити металну плочу веће ширине која ће равномерно распоредити температуру на дно.

Уколико користите земљано посуђе на шпорету са равном плочом пажљиво спуштајте посуду на ринглу, немојте га клизати и окретати на њој. Оштре површине дна земљаног посуђа могу огребати глатку стаклену површину рингле због чега препоручујемо употребу металне плоче између рингле и посуде. Плоча мора бити веће површине од дна посуде.

Земљано посуђе се не може користити на шпоретима са индукционим ринглама јер је за стварање индукције потребно искључиво метално посуђе. За индукционе рингле неопходна је употреба равне металне плоче која ће стварати индукцију и преносити топлоту на посуду. Метална плоча мора бити шира од површине дна земљане посуде.

Кување и печење у рерни електричног или шпорета на дрва

Ваш земљани сачлонац или пекач убаците у хладну рерну електричног шпорета, а затим је постепено загревајте до жељене температуре. У зависности од висине ваше земљане посуде подесите висину металне решетке како би температура равномерно кружила око посуде.

Уколико користите шпорет на дрва за припрему хране у земљаном посуђу пре свега отворите врата да се рерна охлади, затим посуду поставите на врата рерне да се благо загреје и након тога убаците је у рерну. Сачекајте још неко време да се ваша земљана посуда угреје, тада можете затворити врата рерне и наставити са ложењем шпорета и припремом хране.

Кување на плинском шпорету

Не препоручује се излагање земљане посуде директном пламену због чега се за кување на плинском шпорету саветује употреба металне плоче која ће равномерно преносити температуру пламена на дно посуде. Метална плоча мора бити већа од дна посуде и дебљине барем 3-4 милиметра. Не користите најјачи интезитет пламена на плинском горионику већ након загревања посуде на слабом пламену подесите средњу јачину.

Употреба земљаног посуђа на жару

Уколико имате могућност да припремате храну у земљаном посуђу на традиционалан – изворни начин поред ватре ваше земљано посуђе немојте спуштати директно на жар нити смете дозволити да ватра додирује посуду. Заложите ватру, када се створи жар разгрните га и поставите у средину земљану посуду тако да жар буде удаљен тридесет центиметара. Затим постепено како се посуда загрева приближавајте жар.

Можете направити и постоље за ваш сач или земљани лонац испод којег можете убацити жар, али нема потребе да земљану посуду потпуно затрпавате жаром, она равномерно преноси температуру, а поента грнчарије је у лаганој припреми хране, уживајте са друштвом док ишчекујете свој специјалитет.

Уколико користите земљани сач у фуруни или зиданој пећници отворите врата и сач поставите на улаз док се не угреје, а затим га можете гурнути у унутрашњост и затворити врата.

Код спремања хране на специјализованим роштиљима код којих је подлога од шамота или сличних материјала који задржавају топлоту сач је потребно претходно загрејати или га поставите на хладан шамот, а затим око њега заложите ватру или поспите жар.

Одржавање грнчарије

Одржавање грнчарије на правилан начин омогућиће Вам да дуго уживате у њеним благодетима. Након сваке употребе ваше земљано посуђе оперите искључиво врућом водом без додатака детерџената за прање. За прање користите сунђер који сте наменили само за земљано посуђе како га не бисте користили са течним детерџентима. Уколико се деси да вам храна загори можете је оставити потопљену водом да омекша, а затим је одстраните са дна грубом четком и посуду оперите врућом водом.

За прање грнчарије уместо детерџената можете користити природна средства попут соде бикарбоне. Наквасите унутрашњост посуде водом и потом поспите кашиком соде бикарбоне. Истрљајте посуду чистим сунђером и добро исперите водом.

Не перите вашу неглазирану грнчарију у машини за прање судова јер ћете је натопити детерџентом!

Након што сте је опрали грнчарију обавезно добро осушите на ваздуху тако што ћете је одложити окренуту на кухињску крпу или убрус. Сушење грнчарије можете обавити и у рерни на нижој температури.

Наша је препорука да своје земљане посуде чувате отворене, на сувом и проветреном месту.

Правилна употреба земљаног посуђа – резиме

  • Због порозности глине пожељно је да се свака земљана посуда припреми за прву употребу;
  • Не користите вештачка средства за одржавање;
  • Земљано посуђе не трпи нагле температурне промене, обавезно га постепено загревајте;

Пружите својој грнчарији љубав и она ће Вам вишеструко узвратити