Opis
Zemljani Lonac bez ručki (slavarac) radi se po porudžbini u sledećim litražama:10,15,20,25,30,40,50,60,80 i 100 L.Cena lonca je 2,3 e/1 lit.Okov za lonac se naručuje posebno i njegova cena iznosi oko 25e.
Zemljani lonac, lepotan širokih bokova pravi je čuvar kulinarskog blaga. Svadbarski kupus i bosanski lonac ne mogu se zamisliti bez zemljanog lonca, ali ne mogu mu odoleti ni gulaš i pasulj.
Zajedničko za sva ova tradicionalna jela je kvalitetan izbor namirnica i lagano krčkanje koje će omekšati svaki komad mesa i pretvoriti ga u neodoljiv zalogaj.
Zemljani lonac je posuda zaobljenih stranica i ravnog dna. Gornji deo posude je dodatno sužen, a sa obe strane se nalaze ručke za prihvatanje. Širi srednji i uži gornji deo pomažu stvaranje strujanja u loncu. Poklopac zemljanog lonca ima zaobljen oblik kako bi se na njemu bolje prikupljala kondenzovana isparenja oslobođena tokom kuvanja. Na poklopcu se nalaze i otvori za izlaz pare koji sprečavaju da provrela tečnost pokipi iz lonca.
Naš lonac može se koristiti za pripremu hrane u rernama električnih i šporeta na drva, na ringlama, plinskim gorionicima kao i pored vatre. Pročitajte kako prvi put koristiti zemljani lonac i naše uputstvo za korišćenje zemljanog lonca.
Kao i sva naša grnčarija i zemljani lonac je ručni rad grnčara iz Zlakuse. Tradicionalnim načinom izrade koji se ne menja vekovima, mešanjem gline i mlevenog kamena grnčari iz Zlakuse izrađuju zemljane lonce za pripremu najukusnijih specijaliteta domaće kuhinje.
Priprema grnčarije za prvu upotrebu